Rohefoorumi uudised

Rohefoorumi uudised

Ehitamine linnas ja maal aastal 2040
2023-05-12 13:58:00

"Ehitussektor peab läbima rohelise muutuse, vastasel juhul muutuvad kinnisvara ehitamine ja hooldamine kallimaks", väidab Rohetiigri ehituse teekaardi koostamist juhtinud Pärtel-Peeter Pere.

Pere rõhutas, et sektori keskkonnamõju vähendamine võib tagada taskukohase eluaseme nii linnapiirkondades kui ka maapiirkondades elavatele inimestele. Teekaart soovitab aastaks 2040 CO₂ heitkoguste vähendamist 85%, et tagada sektori tulevik. Ehitussektor on oma kõrge keskkonnamõju eest vastutav, peamiselt hoonete kõrge energiatarbimise ja linnalaienemise tõttu.

Eestis puudub kõikehõlmav ruumiline planeerimine, mis viib linnalaienemise ja autokasutuse suurenemiseni. Hooned tarbivad Eestis 53% energiast ja tekitasid 2021. aastal 32% riigi kasvuhoonegaaside heitkogustest. Ehitus ja kinnisvara toodavad maailma kasvuhoonegaasidest 40% ja vajavad 40% maailma energiast.

Euroopa Liit juhib sektori rohelist ümberkujundamist, suurendades igal aastal kõrge CO₂ heitkogusega ehituse kulusid. EL nõuab, et liikmesriigid mõõdaksid ja piiraksid aastaks 2030 vähemalt 2000 ruutmeetri suuruste hoonete CO₂ heitkoguseid. Ehitussektor peab ELi reeglitega järgima ning ehitusmaterjalide tootjad peavad pakkuma oma toodetele keskkonnavalikuid. Rootsi, Taani ja Madalmaad on juba ELi suunised vastu võtnud ning Soome alustab järgmisel aastal.

Teekaart soovitab, et Eesti peaks järgima samu meetmeid, alustades järgmisest aastast avalike hoonete heitkoguste mõõtmisega ja lisades järgmisel aastal CO₂ jala­jälje piirangu. Era­sektori jaoks soovitatakse mõõtmist alustada 2025. aastaks.

Pärtel-Peeeter Pere on linnastrateeg ja Rohetiigri “Ehituse teekaart 2040” peatoimetaja. 
Viimased kümme aastat on tema töö olnud anda tuleviku linnade nõu Põhjamaades, Šveitsis, Madalmaades, Singapuris ning mujal. Ta on kaasasutajaks Stockholmis ettevõttes Future Place Leadership, mis annab valitsustele ja linnadele strateegilist nõu, kuidas meelitada talente ja investeeringuid. Enne Stockholmi töötas Pere aastaid Brüsselis euroametnikuna, ta on Tallinna Tehnikaülikooli rohepöörde prorektori Helen Sooväli-Seppingu nõunik Kliimanutika tuleviku keskuses.

Soovid rohkem teada, mida tähendab kliimanutikas ruumiplaneerimine? Tule kuula Rohetiigri ehituse teekaardi koostamist juhtinud Pärtel-Peeter Pere ettekannet Põlvamaa Rohefoorumil!

Rohefoorum Põlvamaal leiab aset 19. augustil 2023 Moostes ja foorum on keskendunud kestlike lahendustele nii ehituses ja ettevõtluses. Foorumi korraldab Põlvamaa Arenduskeskus ja foorumit rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi projektist „Põlvamaa PATEE programm 2020-2023" raames.

eu